Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας εστιάζονται στις παρακάτω θεματικές ενότητες:
Γενετική Βελτίωση των αγροτικών ζώων. (Σχεδιασμός προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης και εκτίμηση γενετικών παραμέτρων σε πληθυσμούς αγροτικών ζώων).
Εκτροφή αγροτικών ζώων (Διαμόρφωση παραγωγικών συστημάτων και χειρισμός αγροτικών ζώων με έμφαση στη διαχείριση, την ηθολογία και ευζωία των εκτρεφόμενων για παραγωγικούς σκοπούς ειδών).
Φυσιολογία Παραγωγικών Ιδιοτήτων των αγροτικών ζώων. Λιπώδης ιστός (λιποκύτταρα, ενζυμικές ενεργότητες). Προσδιορισμός Βιοχημικών παραμέτρων. Χαρακτηριστικά σφαγίου όλων των κρεοπαραγωγικών ζώων.
Ποιότητα ζωικών προϊόντων (κυρίως μελέτη παραμέτρων σχετιζόμενων με την ποιότητα του κρέατος και των αυγών, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στην ποιότητα του γάλακτος και των άλλων ζωικών προϊόντων).
Πληθυσμιακή, Βιοχημική και Μοριακή Γενετική των αγροτικών ζώων. (Βιοχημικοί πολυμορφισμοί - ηλεκτροφορήσεις αμύλου. Μελέτη και απομόνωση γονιδίων. Ανίχνευση DNA πολυμορφισμών).
Ερευνητικά προγράμματα στα οποία έχουν συμμετάσχει τα μέλη του Εργαστηρίου Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας :
«Σύγκριση της αποδοτικότητας της χορήγησης PMSG και FSH-P κατά το συγχρονισμό των προβατίνων με ενδοκολπικούς σπόγγους» σε συνεργασία με την εταιρία VETERIN Α.Β.Ε.Ε.
Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα για την Ελλάδα με θέμα «New Technologies in pig production» CEC COMMET PROJECT.
Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα για την Ελλάδα με θέμα «Training in stockman ship knowledge and skills for workers in the pig industry» CEC FORCE PROJECT.
Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα για την Ελλάδα και την Κύπρο με θέμα «Development in Training and Certification Methodologies and Career Development Packages in the European Livestock Industries».
«Εφαρμοστικά προγράμματα γενετικής βελτίωσης ζώων, αναβάθμισης και διάσωσης-διατήρησης του αυτόχθονου γενετικού υλικού».
«Αναμόρφωση ΠΠΣ του Τμήματος ΖΠ», ΕΚΤ και ΕΤΠΑ.
Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα για την Ελλάδα «Βιολογικά και Οικονομικά Όρια Εκτροφής του Άγριου Ελληνικού Χοίρου», «Πυθαγόρας ΙΙ» – Ενίσχυση ερευνητικών ομάδων στα Πανεπιστήμια.
Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα για την Ελλάδα (6ο πλαίσιο) για την Ελλάδα «PIGCAS».
Κοινά ερευνητικά προγράμματα Ελλάδας-Κίνας, ΓΓΕΤ «Συγκριτική Μελέτη των Χαρακτηριστικών Συμπεριφοράς και Παραγωγικότητας Εκτρεφόμενων Φυλών Χοίρων».
Ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από τη ΓΓΕΤ: «Πρωτεϊνικός πολυμορφισμός σε διάφορες ελληνικές φυλές προβάτων».
Ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή 'Ένωση σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Hohenheim Γερμανίας και Egerton Κένυας: «Population Analysis of Goat Breeds in Kenya».
«Τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του φορέα Αγροτικού Συνεταιρισμού Προβατοτρόφων Καραγκούνικων προβάτων».
«Ποιοτικά χαρακτηριστικά δέρματος προβάτων και αιγών».
«Γενετική Βελτίωση στο Ορεινό πρόβατο Ηπείρου».
«Ενημέρωση και παροχή συμβουλών για την προώθηση και διάδοση των αιγών φυλής Σκοπέλου από τον ΚΣΓΓΦΣ».
Εκτίμηση της βιοδιαθεσιμότητας προστιθέμενου σιδήρου σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι επιπτώσεις της βιταμίνης Ε στο ανοσολογικό σύστημα των αγελάδων και την ποιότητα του γάλακτος.
Η επίδραση της βιταμίνης Ε στο ανοσολογικό σύστημα του χοίρου.
Μελέτη των επιδράσεων της τεχνολογίας υπερ-υψηλής πίεσης στις ανοσορυθμιστικές ιδιότητες των πεπτιδίων του γάλακτος.
Ευεργετικές επιδράσεις των πεπτιδίων του γάλακτος στην εκδήλωση εντερικής ανοχής και στην απορρόφηση του σιδήρου.
Εφαρμογή της τεχνολογίας υπερ-υψηλής πίεσης για τη βελτίωση της απόδοσης και των χαρακτηριστικών ωρίμανσης ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ερευνητικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαική Ένωση & το Ελληνικό Δημόσιο, «Θαλής»: Αξιοποίηση φυσικών αντιοξειδωτικών στην εκτροφή των αγροτικών ζώων για παραγωγή προιόντων ποιότητας.