Σέρκος Χαρουτουνιάν

Καθηγητής
210529 4247
210 529 4457
sehar@aua.gr


Ο Σέρκο Χαρουτουνιάν είναι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών (1980) και διδάκτορας της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών (1985).  Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Illinois (UI) ως ερευνητής (1984) και μεταδιδάκτορας (1986-7). Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων στο Πολεμικό Ναυτικό (1987-9), το 1989 εξελέγη σε θέση Λέκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Αφού υπηρέτησε διαδοχικά σε όλες τις βαθμίδες, το 2002 προήχθη στη βαθμίδα του Καθηγητή στο ΓΠΑ. Το 1992-93 ήταν επισκέπτης Καθηγητής στο UI και το 2013-15 πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Από το 2014 είναι τακτικό μέλος του Επιστ. Συμβουλίου για την Αγροδιατροφική στο Εθν. Συμβούλιο Έρευνας & Τεχνολογίας και είναι εθνικός εκπρόσωπος (2016-2020) στο δίκτυο της ΕΕ για την αξιοποίηση-χρήσεις των καροτενοειδών COST CA15136 (EUROCAROTEN).

Η ερευνητική του δραστηριότητα αφορά τις εφαρμογές της Οργανικής–Αναλυτικής Χημείας στην ανάπτυξη νέων (φυσικών και συνθετικών) βιοδραστικών σκευασμάτων για χρήση ως διατροφικά συμπληρώματα, βιοκτόνα, λειτουργικά τρόφιμα και φάρμακα. Είναι συγγραφέας 129 επιστημονικών δημοσιεύσεων (118 σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 8 κεφάλαια σε βιβλία, 2 πατέντες και μια διατριβή). Είναι Επιστ. Υπεύθυνος  των παρακάτω δυο ερευνητικών έργων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και υλοποιούνται στο ΓΠΑ:

α. LIFE12ENV/GR/000466 (2013-17), με τίτλο CONOPS: Development & demonstration of management plans against -the climate change enhanced- invasive mosquitoes in S. Europe

β. LIFE14CCM/GR/000635(2015-19), με τίτλο CLIMATREE: A novel approach for accounting & monitoring carbon sequestration of tree crops and their potential as carbon sink areas

Η ερευνητική του ομάδα

  • πέτυχε την πρώτη ολική σύνθεση του φυσικού προϊόντος (+)-προσοφυλλίνη (Tet. Lett. 1999, 40, 6869)
  • δημοσίευσε την πρώτη κριτική βοτανική ερμηνεία του κώδικα του Διοσκουρίδη (J.Ethnopharmacol. 2015, 175, 549)
  • συνέταξε τους φακέλους για την πιστοποίηση (ως ΠΟΠ), προϊόντων με ιδιαίτερη ιστορική και οικονομική σημασία, όπως η Φάβα και το Τοματάκι Σαντορίνης, το Τσίπουρο Τυρνάβου κλπ.

Το ερευνητικό του έργο DIONYSOS βραβεύτηκε το 2008 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα πέντε καλύτερα περιβαλλοντικά έργα της ΕΕ.