Θεοδώρου Γεώργιος

Επίκουρος Καθηγητής
210 529 4450
210 5529 4442
gtheod@aua.gr



Στα πρώιμα βήματα μου στην έρευνα ασχολήθηκα στα πλαίσια της πτυχιακής και μεταπτυχιακής διατριβής στο King’s College του University of London με το μοριακό χαρακτηρισμό του κεντρικού βηματοδότη του κιρκαδικού ρυθμού στα φυτά (2000-2002). Η κύρια όμως ερευνητική μου σταδιοδρομία ξεκίνησε με την εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής στο τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Κλωνοποίηση των γονιδίων του συστήματος πλασμινογόνου-πλασμίνης στο πρόβατο: ο ρόλος τους στο μαστό» (2005-2009). Στη συνέχεια, συμμετείχα στην ερευνητική δράση FA0802 Feed for Health του COST πραγματοποιώντας μελέτη με τίτλο «Effect of various nutrients on expression of plasminogen activator related genes in adipocytes and mammary epithelial cells» την οποία και πραγματοποίησα στο Department of Health, Animal Science and Food Safety (VESPA) του University of Milan, από όπου μου προτάθηκε η επέκταση της συνεργασίας για 3 μήνες (2010). Παράλληλα, έλαβα υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα με τίτλο «Απομόνωση των ρυθμιστικών περιοχών των τεσσάρων γονιδίων που εμπλέκονται στη ρύθμιση της ενεργοποίησης του πλασμινογόνου στο πρόβατο» (2011). Συμμετείχα σε πρόγραμμα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FP7, 2007-2013; NADIR) πραγματοποιώντας δράση με τίτλο «Analysis of allelic polymorphism at the MHC class II DRB1 locus in Greek dairy sheep breeds and its relationship with parasite resistance» (2012). Κατά την απασχόληση μου ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχα και σε τρία ερευνητικά προγράμματα με ιδιωτική χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα στα προγράμματα: «Μελέτη βιοδιαθεσιμότητας του σιδήρου σε γαλακτοκομικά προϊόντα», φορέας χρηματοδότησης: Biokid, (2010-2012), «Η βιολογική αξία της σόγιας», φορέας χρηματοδότησης: JSK Hellas, (2011-2012), «Η επίδραση της βιταμίνης Ε στην αντιοξειδωτική ικανότητα των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής», φορέας χρηματοδότησης: DSM Nutritional Products, (2011-2012)

Το επόμενο μου ερευνητικό βήμα περιελάμβανε τη συμμετοχή μου ως μεταδιδακτορικός ερευνητής σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από τη ΓΓΕΤ με τίτλο: «Μελέτη του ρόλου των στοχαστικών επιγενετικών αλληλεπιδράσεων στον συντονισμό του αντι-ιικού προγράμματος στους ανθρώπους (STOCHAGEN)» το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) (2012-2013).  Η συμμετοχή μου στο εν λόγω πρόγραμμα ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό τις γνώσεις μου σε τεχνικές μοριακής βιολογίας. Στη συνέχεια επέστρεψα στο εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας όπου συμμετείχα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από τη ΓΓΕΤ με τίτλο: «Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στην παραγωγή γιαουρτιού με αυξημένες βιολειτουργικές ιδιότητες» το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο κύριος ρόλος μου στο πρόγραμμα ήταν η αξιολόγηση των ανοσοτροποποιητικών ιδιοτήτων του γιαουρτιού με την επίδραση των πεπτιδίων του στη γονιδιακή έκφραση κυτταροκινών σε ανοσοϊκανά κύτταρα. Τέλος, το 2015 ολοκλήρωσα το πρώτο ερευνητικό έργο ως επιστημονικός υπεύθυνος στα πλαίσια της πράξης: «Εκπόνηση σχεδίων Ερευνητικών και Αναπτυξιακών έργων Καινοτομίας» (ΑγροΕΤΑΚ) με τίτλο «Επίδραση τεχνητού και φυσικού θηλασμού στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος αμνών» το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (YΠΑΠΕΝ) και τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ». Στο εν λόγω έργο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση της ποιότητας του κρέατος μέσω γονιδιακής έκφρασης, καθώς και στην επίδραση του τεχνητού θηλασμού στο μεταγράφωμα του λιπώδους ιστού. Από τον Οκτώβριο του 2017 υπηρετώ ως Επίκουρος Καθηγητής στο  εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας με γνωστικό αντικείμενο «Γονιδιακή Τεχνολογία με εφαρμογές στη Ζωοτεχνία».

Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης καθώς και στη μελέτη των επιγενετικών επιδράσεων μέσω χειρισμών στην εκτροφή και τη διατροφή κυρίως του προβάτου αλλά και άλλων παραγωγικών ζώων. Επιπλέον ασχολούμαι ερευνητικά με τους μηχανισμούς δράσης βιοενεργών συστατικών ζωικών προϊόντων κυρίως γαλακτοκομικής προέλευσης.

 

Επιλεγμένες επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις

  • Theodorou G., Daskalopoulou M., Chronopoulou R., Baldi A., Dell'Orto V., Politis I. 2010. Acute mastitis induces up-regulation of expression of four plasminogen activator-related genes by monocytes and neutrophils in dairy ewes. Veterinary Immunology and Immunopathology. 138:124-128
  • Theodorou G., Lampidonis A.D., Laliotis G.P., Bizelis I., Politis I. 2011. Expression of plasminogen activator - related genes in the adipose tissue of lactating dairy sheep in the early post-weaning period. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 96(3):403-7.
  • Theodorou G., Pecorini C., Rebucci R., Saccone F., Lecchi C., Politis I., Baldi A. 2011. Effect of growth factors and lactogenic hormones on expression of plasminogen activator-related genes and cell proliferation in a bovine mammary epithelial cell line. Journal of Dairy Research. 78(3):365-72.
  • Lampidonis A.D., Theodorou G., Pecorini C., Rebucci R., Baldi A., Politis I. 2011. Cloning and functional characterization of the 5' regulatory region of ovine PLAU (u-PA) and SERPIN1 (PAI-1). Gene. 489(1):11-20.
  • Theodorou G., Papadomichelakis G., Tsiplakou E., Chronopoulou R., Zervas G., Politis I. 2014. Association of dietary soy with expression of various pro-inflammatory genes in porcine phagocytes.  International Journal of Health, Animal science and Food safety 1:1-8.
  • Theodorou G., Politis I. 2016. Effects of peptides derived from traditional Greek yoghurt on expression of pro- and anti-inflammatory genes by ovine monocytes and neutrophils. Food and Agricultural Immunology. 27:484-495.
  • Theodorou G., Politis I. 2016. Leucocyte expression of genes implicated in the plasminogen activation cascade is modulated by yoghurt peptides. Journal of Dairy Research. 83:360-365.
  • 67th Annual Meeting of the European Association for Animal Production. Belfast, UK. August 29 - September 2 2016. Theodorou G., Tsiplakou E., Papadomichelakis G., Politis I., Christodoulou V., Zervas G. Effect of artificial rearing on fatty acid metabolism and adipogenesis in lambs.