181
Τμήμα Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου
7
Προπτυχιακό
Υποχρεωτικό

Διαλέξεις:

  1. Εισαγωγή, σύσταση, δομή και φυσικές ιδιότητες του γάλακτος.
  2. Πρωτεΐνες και λίπος.
  3. Λακτόζη και άλατα.
  4. Παράγοντες που επηρεάζουν τη σύσταση και την ποιότητα του γάλακτος. Αξιοποίηση του γάλακτος.
  5. Θερμικά επεξεργασμένα, πόσιμα και υγρά γάλατα
  6. Ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  7. Κρέμα, βούτυρο και παγωτά
  8. Εισαγωγή στην Τεχνολογία Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης. Μετατροπή του μυικού συστήματος σε κρέας.
  9. Τεχνολογίες Κρέατος.
  10. Συντήρηση νωπού κρέατος. Πρόσθετες και βοηθητικές ύλες.
  11. Προϊόντα θερμικής επεξεργασίας από σύγκοπτο κρέας και από αυτούσια τεμάχια κρέατος.
  12. Ζυμωμένα και νωπά αλλαντικά.
  13. Αξιολόγηση και παρεμβάσεις στην παραγωγή προϊόντων κρέατος.

Εργαστηριακές / φροντιστηριακές ασκήσεις:

  1. Ξενάγηση στο Γαλακτοκομείο και προβολή για την παραγωγή και αξιοποίηση του γάλακτος
  2. Προσδιορισμός φυσικοχημικών ιδιοτήτων του γάλακτος (Οξύτητα, ειδικό βάρος).
  3. Προσδιορισμός των κύριων συστατικών του γάλακτος αυτοματοποιημένα (Μilkoscan).
  4. Επίλυση προβλημάτων σχετικών με τις νοθείες του  νωπού γάλακτος.
  5. Αποκορύφωση και επίλυση προβλημάτων τυποποίησης του λίπους.
  6.  Παραγωγή τυριού.
  7. Παραγωγή γιαουρτιού.

 

Αυτοτελής εργασία