(Υπεύθυνοι Προβατοστασίου: Μπιζέλης Ιωσήφ, 210 5294452 & Κουτσούλη Παναγιώτα 210 5294440)
Η δυναμικότητα του Προβατοστασίου ανέρχεται στις 80-90 γαλακτοπαραγωγικές προβατίνες και τα αντίστοιχα αρσενικά για τη γονιμοποίησή τους. Οι τέσσερις φυλές προβάτων, που διατηρούνται σε καθαρόαιμη εκτροφή είναι η «Καραγκούνικη», η «Χίου» η «Μπούτσικη ή Ορεινή Ηπείρου (Βλάχικη)» και η «Friesen ή Ανατολικής Φρισλανδίας».
Οι προβατίνες διατρέφονται με άριστης ποιότητας χονδροειδείς ζωοτροφές, που προέρχονται από τα κτήματα του Γ.Π.Α. στην περιοχή της Βοιωτίας, και ποιοτικές συμπυκνωμένες ζωοτροφές. Η χορήγηση τροφής γίνεται,
σε ομαδική βάση σύμφωνα με τις ανάγκες των ομάδων των ζώων, δύο φορές την ημέρα. Οι προβατίνες γονιμοποιούνται με φυσική οχεία συνήθως τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο και γεννούν τους μήνες Δεκέμβριο - Ιανουάριο. Οι αμνοί απογαλακτίζονται μετά από φυσικό θηλασμό 42 περίπου ημερών.
Τα παραγόμενα από το προβατοστάσιο προϊόντα είναι ζώα και γάλα.
Από το σύνολο των εκατόν δέκα έως εκατόν τριάντα (110-130) περίπου αρνιών, που παράγονται, ένας αριθμός εντάσσεται σε πειραματικά σχέδια ενώ ορισμένα από τα θηλυκά και μικρός αριθμός αρσενικών παραμένουν στις εγκαταστάσεις του προβατοστασίου ως ζώα αντικατάστασης.
Τα υπόλοιπα διατίθενται σε παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, σε προσιτές για τους παραγωγούς τιμές, ως πιστοποιημένα καθαρόαιμα ζώα αναπαραγωγής. Το γάλα των προβάτων, αμελγόμενο μηχανικά και μετά από ψύξη, παραδίδεται στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α. για παρασκευή τυριών στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας των φοιτητών, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται στο προσωπικό του Πανεπιστημίου.
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο προβατοστάσιο είναι σημαντικότατες δεδομένου ότι, λόγω της καταλληλότητας των προβάτων και της σημασίας τους για την εθνική οικονομία αποτελούν το κύριο εκπαιδευτικό και ερευνητικό αντικείμενο, τόσο για τους φοιτητές του Τμήματός μας και των άλλων Τμημάτων, όσο και για τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας και του Τμήματός γενικότερα.
Επιπρόσθετα, οι φοιτητές του Τμήματός μας έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με κάθε λεπτομέρεια με τις διαδικασίες εκτροφής, τόσο μέσα από τις ασκήσεις των μαθημάτων, όσο και κατά την πρακτική τους άσκηση.
Τέλος, στο χώρο του Προβατοστασίου πραγματοποιείται ένας μεγάλος αριθμός πτυχιακών μελετών από τους φοιτητές του Τμήματός μας και ερευνητικών εργασιών στο πλαίσιο μεταπτυχιακών και διδακτορικών μελετών. Η ερευνητική δραστηριότητα στο χώρο του Προβατοστασίου συμπληρώνεται από την οργάνωση ερευνητικών εργασιών από τα μέλη ΔΕΠ, καλύπτοντας ανάγκες ερευνητικών προγραμμάτων. Οι ερευνητικές εργασίες που πραγματοποιούνται, πολλές φορές απαιτούν τη σφαγή ζώων του προβατοστασίου (αμνών ή και προβατινών), η οποία γίνεται στο πειραματικό σφαγείο του Τμήματος (μετά από αναισθητοποίηση), με αξιοποίηση των σφαγίων για ερευνητικούς σκοπούς.