(Υπεύθυνος Πτηνοτροφείου: Αγιουτάντη Αννίτα, 210 5294420 και Μιχάλης Γκολιομύτης, 2105294446
Η δυναμικότητα του Πτηνοτροφείου ανέρχεται στις 270 - 300 όρνιθες ωοπαραγωγής, λευκές και καστανές. Τα δύο υβρίδια ορνίθων, που διατηρούνται στην εκτροφή είναι συνήθως τα πλέον διαδεδομένα εμπορικά υβρίδια στον ελληνικό χώρο, το «Hy-Line», ή το «Lohmann».
Η εκτροφή των ορνίθων ανανεώνεται κάθε 18 μήνες περίπου με την αγορά νεοσσών μίας ημέρας. Το πτηνοτροφείο διαθέτει εξειδικευμένους θαλάμους, για την ανάπτυξη και την ωοτοκία των ορνίθων πλήρως ελεγχόμενων συνθηκών (αερισμός - φωτισμός). Οι όρνιθες διατρέφονται με άριστης ποιότητας συμπυκνωμένες ζωοτροφές.
Τα παραγόμενα από το πτηνοτροφείο προϊόντα είναι αυγά. Από το σύνολο των αυγών που παράγονται, ένας αριθμός χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς και τα υπόλοιπα διατίθενται σε πολύ χαμηλή τιμή στο προσωπικό του Πανεπιστημίου αλλά και σε κάθε άλλον ενδιαφερόμενο.
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πτηνοτροφείο είναι σχεδόν καθημερινές, λόγω της καταλληλότητας για χειρισμούς του ζωικού υλικού. Τα πτηνά ποτελούν πρόσφορο εκπαιδευτικό και ερευνητικό αντικείμενο τόσο για τους φοιτητές, όσο και για τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας και του Τμήματος γενικότερα. Επιπρόσθετα, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες εκτροφής των ωοτόκων ορνίθων, τόσο μέσα από τις ασκήσεις των μαθημάτων, όσο και κατά την πρακτική τους άσκηση. Τέλος, στο χώρο του πτηνοτροφείου πραγματοποιείται σημαντικός αριθμός πτυχιακών μελετών από τους φοιτητές του Τμήματος και ερευνητικές εργασίες στο πλαίσιο μεταπτυχιακών και δ
ιδακτορικών μελετών. Η ερευνητική δραστηριότητα στο χώρο του Πτηνοτροφείου συμπληρώνεται από την οργάνωση ερευνητικών εργασιών από τα μέλη ΔΕΠ καλύπτοντας ανάγκες ερευνητικών π
ρογραμμάτων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αξιοποιούνται και πρόσθετες πειραματικές εγκαταστάσεις τις οποίες διαθέτει το Πτηνοτροφείο. Οι ερευνητικές εργασίες, που πραγματοποιούνται, πολλές φορές απαιτούν τη σφαγή πτηνών, η οποία γίνεται μετά από αναισθητοποίηση, στο πειραματικό σφαγείο του Τμήματος με αξιοποίηση των σφαγίων για ερευνητικούς σκοπούς.