210 529 4449
Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας,
Κτίριο Ι. Δημακόπουλος, 2ος όροφος

Χαρισμιάδου Μαρία

Επίκουρος Καθηγήτρια στη Φυσιολογία Αποδόσεων Αγροτικών Ζώων
Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας

Βιογραφία
Απόφοιτος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών με Ειδικότητα «Γεωργικές Βιομηχανίες» (1983). Κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Γ.Π.Α (1997). Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη ποιοτικού ελέγχου τροφίμων σε διάφορες βιομηχανίες (1981-1984), ως Γεωπόνος Εφαρμογών του Υπουργείου Γεωργίας (1984-1985) και ως έμμισθη ερευνήτρια, σε ερευνητικά προγράμματα του Εργαστηρίου Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Γ.Π.Α. (1985-2000). Εντάχθηκε στην κατηγορία Ε.Ε.ΔΙ.Π. (Ειδικό και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2004) και μετέπειτα διετέλεσε Λέκτορας (2004-2014) και Επίκουρος Καθηγήτρια (2014-σήμερα) στο Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο «Φυσιολογία Αποδόσεων Αγροτικών Ζώων»
Ερευνητική δραστηριότητα – Ενδιαφέροντα
  • Μεταβολισμός του λιπώδους ιστού στα αγροτικά ζώα (φυσιολογικοί μηχανισμοί λιπογένεσης, λιπόλυσης)
  • Μελέτη των ενζύμων λιπογένεσης και ορμονών σε ποσοτικό και μοριακό επίπεδο (έκφραση γονιδίων)
  • Φυσιολογικοί μηχανισμοί της ανάπτυξης του μαστού των γαλακτοπαραγωγών αγροτικών ζώων
  • Μελέτη εκτίμησης κριτηρίων ποιότητας κρέατος, γάλακτος και αυγών
  • Μελέτη πρωτεολυτικών ενζύμων στο γάλα
  • Μελέτη συμπεριφοράς των αγροτικών ζώων
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
  • SIMITZIS P.E., M. A. CHARISMIADOU, M. GOLIOMYTIS, A. CHARALAMBOUS, I. NTETSKA, E. GIAMOURI and S. G. DELIGEORGIS (2019) «Antioxidant status, meat oxidative stability and quality characteristics of lambs fed with hesperidin, naringin or α-tocopheryl acetate supplemented diets» Journal of The Science of Food and Agriculture, 99 (1): 343-349.
  • GOLIOMYTIS M., P.E. SIMITZIS, A. PAPALEXI, N. VENETI, A.L. HAGER-THEODORIDES, M.A. CHARISMIADOU, S.G. DELIGEORGIS (2019) «Influence of citrus flavonoids on laying hen performance, inflammatory immune response, egg quality and yolk oxidative stability» British Poultry Science, 60 (3): 272-278.
  • SIMITZIS P.E., TH. MASOURAS, M. A. CHARISMIADOU, M. GOLIOMYTIS, S. LEPESIOTI, V. PAPADEDES, S.G. DELIGEORGIS (2019) «The effects of hesperidin or naringin dietary supplementation on the milk properties of dairy ewes» Journal of the Science of Food and Agriculture,
  • ATHANASIOS C. PAPPAS, EVANGELOS ZOIDIS, MICHAEL GOLIOMYTIS, PANAGIOTIS E. SIMITZIS, KYRIAKI SOTIRAKOGLOU, MARIA A. CHARISMIADOU, CHRISTOS NIKITAS, GEORGE DANEZIS, STELIOS G. DELIGEORGIS and CONSTANTINOS A. GEORGIOU (2019) «Elemental Metabolomics: Modulation of Egg Metallome with Flavonoids, an Exploratory Study» Antioxidants, 8, 361; doi:10.3390/antiox8090361
  • PANAGIOTIS SIMITZIS, THEOFILOS MASOURAS, MICHAEL GOLIOMYTIS, MARIA CHARISMIADOU, KATERINA MOSCHOU, CHRISTINA ECONOMOU, VAGGELIS PAPADEDES, SOFIA LEPESIOTI and STELIOS DELIGEORGIS (2019) «The effects of hesperidin or naringin dietary supplementation on yoghurt quality parameters in dairy ewes – A preliminary study» Nutrition, Dietetics, Nutraceuticals, Volume 1(1): 1–5, 2019.