210 529 4422
Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής,
Κτίριο Ι. Δημακόπουλος, 1ος όροφος

Μουντζούρης Κωνσταντίνος

Καθηγητής Διατροφής Ζώων με έμφαση στη Βιοτεχνολογία
Διευθυντής Εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής

Βιογραφία
  • Πτυχίο Γεωπόνου, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1994), Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης in Food and Agricultural Biotechnology, University of Reading, UK (1995) και Διδακτορικό Δίπλωμα, University of Reading, UK (1999).
  • Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο University of Reading, Food Microbial Sciences Unit, (1999-2000)
  • Λέκτορας (Π.Δ. 407/80) στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002-2004) και στο Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (2003 –2004)
  • Επιστημονικός συνεργάτης (2002 & 2004) και μεταδιδακτορικός ερευνητής IKY (2002 – 2004) στο Εργαστήριο Διατροφής Αγροτικών Ζώων, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΓΠΑ
  • Λέκτορας (2005-2010), Επίκουρος Καθηγητής (2010-2016), Αναπληρωτής Καθηγητής (2016-2020) και Καθηγητής (2020-σήμερα) στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής του ΓΠΑ.
Ερευνητική δραστηριότητα – Ενδιαφέροντα
  • Αποσαφήνιση των μηχανισμών αλληλεπίδρασης της διατροφής με το εντερικό οικοσύστημα και συγκεκριμένα την εντερική μικροχλωρίδα, τη σύσταση των επιθηλιακών βλεννοπρωτεϊνών, σημαντικούς δείκτες φλεγμονής και την ικανότητα αντίστασης στην οξειδωτική καταπόνηση (αντιοξειδωτική άμυνα)
  • Εκτίμηση της αποτελεσματικότητας επιλεγμένων βιοενεργών συστατικών και μικροοργανισμών για την προάσπιση της υγείας και των αποδόσεων των ζώων με παράλληλο στόχο την ελαχιστοποίηση της χρήσης αντιβιοτικών
  • Εφαρμογή ενζυμικής τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας για την α) αναβάθμιση της διατροφικής αξίας ζωοτροφών και υποπροϊόντων αγρο-διατροφικής προέλευσης και β) παραγωγή διατροφικών λειτουργικών συστατικών που στοχεύουν στην ευεργετική ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας και οικολογίας
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
  • Paraskeuas V and Mountzouris KC (2019) Modulation of Broiler Gut Microbiota and Gene Expression of Toll-like Receptors and Tight Junction Proteins by Diet Type and Inclusion of Phytogenics. Poultry Science 98: 2220-2230. https://doi.org/10.3382/ps/pey588.
  • Mountzouris KC, Paraskeuas V, Griela E, Papadomichelakis G and Fegeros K (2019) Phytogenic inclusion level effects on broiler carcass yield, meat antioxidant capacity, availability of dietary energy and expression of intestinal genes relevant for nutrient absorptive and cell growth-protein synthesis metabolic functions Animal Production Science 60(2) 242-253 https://doi.org/10.1071/AN18700
  • Mountzouris KC, Palamidi I, Paraskeuas V, Griela E, and Fegeros K (2019) Dietary probiotic form modulates broiler gut microbiota indices and expression of gut barrier genes including essential components for gut homeostasis. Animal Physiology and Animal Nutrition 103: 1143–1159. DOI: 10.1111/jpn.13112
  • Evdokia K. Mitsou, Georgia Saxami, Emmanuela Stamoulou, Evangelia Kerezoudi, Eirini Terzi, Georgios Koutrotsios, Georgios Bekiaris, Georgios I. Zervakis, Konstantinos C. Mountzouris, Vasiliki Pletsa, Adamantini Kyriacou (2020) Effects of rich in β-glucans edible mushrooms on aging gut microbiota characteristics: an in vitro study. Molecules Jun 18;25(12):2806. doi: 10.3390/molecules25122806
  • Mountzouris KC, Paraskeuas V, and Fegeros K (2020) Priming of intestinal cytoprotective genes and antioxidant capacity by dietary phytogenic inclusion in broilers Animal Nutrition Journal https://doi.org/10.1016/j.aninu.2020.04.003