Εργαστήριο Εφηρμοσμένης
Υδροβιολογίας

Γενικά

Το Εργαστήριο Διευθύνεται από την Καθηγήτρια Μήλιου Ελένη και ασχολείται με τη διδασκαλία και την έρευνα, που σχετίζεται με θέματα εκτροφής υδρόβιων οργανισμών, μαζικής παραγωγής φυτοπλαγκτονικών και ζωοπλαγκτονικών οργανισμών, αλιευτικής βιολογίας και διαχείρισης και εφαρμοσμένης υδροβιολογίας

Φιλοξενεί 6 μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και 1 ειδικό τεχνικό εργαστηριακό προσωπικό. Τα μέλη του Εργαστηρίου συμμετέχουν σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα και σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης (European Universities, Erasmus Mundus, Research for Society, Blue Career Center)

Το Εργαστήριο θεραπεύει γνωστικά αντικείμενα, όπως: Εκτροφή, Ηθολογία, Διατροφή και Φυσιολογία υδρόβιων οργανισμών, Ιχθυοπαθολογία, Αλιευτική Βιολογία και Διαχείριση, Οικολογία καθώς και Παραγωγή Φυτοπλαγκτονικών και Ζωοπλαγκτονικών Οργανισμών

Ιστορικό Εργαστηρίου

Το Εργαστήριο της Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας ιδρύθηκε το 1977 από τον Καθηγητή κ. Σωφρόνιο Ε. Παπουτσόγλου. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, υπήρξε η δυνατότητα συνεχούς βελτίωσης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης τόσο των εγκαταστάσεων όσο και του εξοπλισμού του (συνολική έκταση περίπου 900 m2), ώστε σήμερα, να αποτελεί ένα από τα αρτιότερα εξοπλισμένα Εργαστήρια του είδους του στην Ευρώπη. Το εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας είναι μέλος του ευρωπαϊκού πανεπιστημίου για την Ευφυή Αειφόρο Διαχείριση της Αστικής Παράκτιας Ζώνης EU-CONEXUS, ένα από τα πρώτα 17 Ευρωπαϊκά Υπερ-Πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σκοπός Εργαστηρίου

Στόχος του Εργαστηρίου είναι η παραγωγή επιστημονικής γνώσης μέσω της έρευνας, η διδασκαλία των γνωστικών πεδίων της υδροβιολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, και η εφαρμογή των γνώσεων και μεταφορά τεχνολογίας στην πράξη σε κάθε επίπεδο. Κύρια κατεύθυνση του Εργαστηρίου είναι η επαρκής εκπαίδευση φοιτητών και νέων επιστημόνων σε θέματα εκτροφής υδρόβιων οργανισμών (ιχθύες, δίθυρα μαλάκια, δεκάποδα καρκινοειδή), καθώς και μαζικής παραγωγής φυτοπλαγκτονικών και ζωοπλαγκτονικών οργανισμών, αλλά και η βασική και εφαρμοσμένη έρευνα σε θέματα Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας, με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότερη και ορθολογιστικότερη αξιοποίηση του υδάτινου περιβάλλοντος, συνδυάζοντας ορθή εφαρμογή των τρόπων παραγωγής υδρόβιων οργανισμών, προστασία του περιβάλλοντος και σεβασμό στην ευζωία των εκτρεφόμενων ειδών. Έτσι, οι απόφοιτοι, μπορούν να παρέχουν υποστήριξη σε θέματα βελτίωσης των παραγωγικών χαρακτηριστικών των ιχθύων σε συνθήκες εντατικής εκτροφής, βελτίωσης των συστημάτων παραγωγής, ελέγχου νοθείας και αυθεντικότητας αλιευμάτων σε ελληνικές θάλασσες, αλιευτικής διαχείρισης αποθεμάτων και αειφορικής διαχείρισης του υδάτινου περιβάλλοντος.