Εργαστήριο Ανατομίας & Φυσιολογίας Αγροτικών Ζώων

Γενικά

Το Εργαστήριο Διευθύνεται από τον Επίκουρο Καθηγητή Μπαλάσκα Χρήστο και ασχολείται με τη διδασκαλία και την έρευνα, που σχετίζεται με την Ανατομία, την Ιστολογία-Εμβρυολογία, τη Φυσιολογία, την Κυτταρική Βιολογία, την Μικροβιολογία, την Υγεία των ζώων, καθώς και την Δημόσια Υγεία.

Φιλοξενεί 5 μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, 1 μέλος ΕΔΙΠ και 1 μέλος ΕΤΕΠ. Τα μέλη του Εργαστηρίου συμμετέχουν σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα καθώς και στην υποστήριξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα παρέχοντας τεχνογνωσία και υπηρεσίες που αφορούν στην διαχείριση και στην υγιεινή των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, στη διάγνωση και στον έλεγχο των νοσημάτων σε επίπεδο εκτροφής καθώς και στην προάσπιση της υγείας και της ευζωίας των αγροτικών ζώων.

Ιστορικό Εργαστηρίου

Το Εργαστήριο Ανατομίας και Φυσιολογίας Αγροτικών Ζώων του Γ.Π.Α. ιδρύθηκε το 1920 με την επωνυμία: “Εργαστήριο Ανατομίας, Φυσιολογίας, Υγιεινής και Στοιχείων Κτηνιατρικής” στην τότε Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (Α.Γ.Σ.Α. – σημερινό Γ.Π.Α.) με πρώτο Διευθυντή τον Καθηγητή Χρήστο Πασιόκα.

Κατά τη μεταφορά της Α.Γ.Σ.Α. στη Θεσσαλονίκη (1937-1943), ο Χ. Πασιόκας παρέμεινε στην Αθήνα και θεωρείται ότι “διέσωσε” το Κτηνοτροφείο της Σχολής στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής.

Μετά την επαναφορά της Α.Γ.Σ.Α. στην Αθήνα, ο Χ. Πασιόκας ανέλαβε και πάλι τη Διεύθυνση του Εργαστηρίου ως το 1958, οπότε τον διαδέχθηκε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος. Μελανίδης. Τη χρονιά εκείνη έγινε συγχώνευση του “Εργαστηρίου Ανατομίας, Φυσιολογίας, Υγιεινής και Στοιχείων Κτηνιατρικής” και του “Εργαστηρίου Μικροβιολογίας” (του οποίου Διευθυντής ήταν ο Κ. Μελανίδης από το 1949).

Το 1960 ιδρύθηκε η Έδρα Ανατομίας και Φυσιολογίας Aγροτικών Ζώων την οποία διηύθυνε ο Κ. Μελανίδης ως το 1965. Διευθυντές του Εργαστηρίου ανέλαβαν στη συνέχεια οι Καθηγητές Κωνσταντίνος Ταρλατζής (1965-1974) και Ευθύμιος Ν. Στοφόρος (1974-1997). Το όνομα του τελευταίου έχει δοθεί τιμητικά σε μερικούς κτηριακούς χώρους που καταλαμβάνει το Εργαστήριο σήμερα.

Από το 1997 ως το 2011 ανέλαβε Διευθυντής ο Καθηγητής κος Ιωάννης Γ. Μενεγάτος, ακολούθως ο Καθηγητής Γεώργιος Ι. Θεοδωρόπουλος (2011-2015), μετέπειτα ο Καθηγητής κος Ιωάννης Μπόσης (2016-2019) και στη συνέχεια η  Καθηγήτρια κα Χαδιώ-Μάντζαρη Στυλιανή (2019-2021) την οποία διαδέχθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Χρήστος Μπαλάσκας το 2022.

Σκοπός Εργαστηρίου

Ο σκοπός του Εργαστηρίου είναι διπλός. Αφενός, η παροχή θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων σχετικά με τη δομή και λειτουργία του οργανισμού, τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συστημάτων του οργανισμού, των παθογόνων παραγόντων και του περιβάλλοντος για την εξασφάλιση της υγείας και της παραγωγικότητας των ζώων. Αφετέρου, η παραγωγή πρωτότυπης επιστημονικής γνώσης μέσω των ερευνητικών δραστηριοτήτων του επιστημονικού του προσωπικού.