Παππάς Αθανάσιος

Αναπληρωτής Καθηγητής

Διατροφή Ζώων με έμφαση Διατροφή Πτηνών

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Αθανάσιος X. Παππάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής, με γνωστικό αντικείμενο Διατροφή Ζώων με έμφαση στη Διατροφή Πτηνών, στο τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Αποφοίτησε το 2002 από το τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΓΠΑ. Με μεταπτυχιακή υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στη Σκωτία και έλαβε το 2006 τον τίτλο του Διδάκτορα. Υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφός του ΙΚΥ.
Το επιστημονικό έργο έως τώρα περιλαμβάνει: 73 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνούς κύρους έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 1 βιβλίο, 8 κεφάλαια βιβλίων και 77 περιλήψεις σε πρακτικά Εθνικών και Διεθνών συνεδρίων, με δείκτη h 24. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος 3 ερευνητικών προγραμμάτων, αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος 4 ερευνητικών προγραμμάτων ενώ έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε 19 ερευνητικά προγράμματα. Είναι/ήταν επιβλέπων σε 2 διδακτορικές διατριβές και μέλος τριμελούς ή επταμελούς επιτροπής σε 10 διδακτορικές διατριβές. Υπήρξε επιβλέπων σε 8 μεταπτυχιακές μελέτες και σε άλλες 6 ως μέλος τριμελούς επιτροπής. Επιβλέπει ή ήταν μέλος τριμελούς επιτροπής σε περισσότερους από 150 προπτυχιακούς φοιτητές. Διαθέτει εμπειρία σε θέματα που σχετίζονται με διατροφή των πτηνών, τα αντιοξειδωτικά, τα ανόργανα στοιχεία, τα υπολείμματα εστίασης και την κυκλική οικονομία.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

  • Αντιοξειδωτικό σύστημα του οργανισμού
  • Ρόλος των σεληνιοπρωτεϊνών, επίπεδα σεληνίου σε ελευθέρως διαβιούντα ζώα, πηγές σεληνίου για ζώα και ανθρώπους
  • Αλληλεπιδράσεις μεταξύ του σεληνίου και άλλων ιχνοστοιχείων, “βαρέα” μέταλλα, τοξικότητα,
  • Ανάγκες σε σελήνιο αναπαραγωγών ορνίθων και ορνιθίων κρεοπαραγωγής
  • Ρόλος των αντιοξειδωτικών στην ποιότητα κρέατος και αυγών
  • Αλληλεπιδράσεις μεταξύ καροτινοειδών και άλλων στοιχείων του αντιοξειδωτικού συστήματος
  • Σελήνιο και λιπαρά οξέα
  • Μυκοδεσμευτικά και άλλα πρόσθετα στη διατροφή ζώων
  • Στοιχειακό αποτύπωμα και σπάνιες γαίες

Διδασκόμενα Μαθήματα

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

GIAMOURI, E., PAPADOMICHELAKIS, G., PAPPAS, A.C., SIMITZIS, P.E., GALLIOU, F., PABLACK, N., ZENTEK, J., LASARIDI, K., FEGEROS, K., MANIOS, T., TSIPLAKOU, E. & ZERVAS, G. (2022) Μeat quality traits as affected by the dietary inclusion of food waste in finishing pigs. Sustainability 14, 6593

GEORGANAS, A., GIAMOURI, E., PAPPAS, A.C., PAPADOMICHELAKIS, G., FORTATOS, S., MANIOS, T., LASARIDI, K., FEGEROS, K., TSIPLAKOU, E. & ZERVAS, G. (2022) Redefining the future of catering waste application in animal diets. A review on the minimization of potential hazards in catering waste prior to application in animal diets. Animal Feed Science and Technology 289, 115334

ZOIDIS, E., PAPPAS, A.C., AL-WAELI A., GEORGIOU, C.A., DANEZIS, G.P. DEMIRIS, N., ZERVAS, G. & FEGEROS, K. (2020). Effects of selenium and zinc supplementation on cadmium toxicity in broilers. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences 44: 331-336

GEORGANAS, A., GIAMOURI, E., PAPPAS, A.C., PAPADOMICHELAKIS, G., GALLIOU, F., MANIOS, T., TSIPLAKOU, E., FEGEROS, K. & ZERVAS, G. (2020) Bioactive compounds in food waste: a review on the transformation of food waste to animal feed. Foods 2020, 9, 291; doi:10.3390/foods9030291

DANEZIS, G.P., PAPPAS, A.C., TSIPLAKOU, E., PAPPA, E.C., ZACHARIOUDAKI, M., TSAGKARIS, A.S., PAPACHRISTIDIS, C.A., SOTIRAKOGLOU, K., ZERVAS, G. & GEORGIOU, C.A. (2020) Authentication of Greek Protected Designation of Origin cheeses through elemental metabolomics. International Dairy Journal 104: 104599

Επικοινωνία

Κτίριο Δημακόπουλου, 1ος Όροφος

Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής

210 529 4437

apappas@aua.gr