en-gbel skarats@aua.gr   +30 210 529 4414
en-gbel skarats@aua.gr   +30 210 529 4414

Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας

Ερευνητική Δραστηριότητα

Ερευνητικοί Τομείς

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας εστιάζονται στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  • Εκτροφή αγροτικών ζώων (Διαμόρφωση παραγωγικών συστημάτων και χειρισμός αγροτικών ζώων με έμφαση στη διαχείριση, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, την ηθολογία και ευζωία των εκτρεφόμενων για παραγωγικούς σκοπούς ειδών).

  • Φυσιολογία Παραγωγικών Ιδιοτήτων των αγροτικών ζώων. Λιπώδης ιστός (λιποκύτταρα, ενζυμικές ενεργότητες). Προσδιορισμός Βιοχημικών παραμέτρων. Χαρακτηριστικά σφαγίου και κρέατος όλων των κρεοπαραγωγικών ζώων.

  • Γενετική Βελτίωση των αγροτικών ζώων. (Σχεδιασμός προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης και εκτίμηση γενετικών παραμέτρων σε πληθυσμούς αγροτικών ζώων).

  • Ποιότητα ζωικών προϊόντων (μελέτη παραμέτρων σχετιζόμενων με την ποιότητα του κρέατος και των αυγών, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στην ποιότητα του γάλακτος και των άλλων ζωικών προϊόντων).

  • Πληθυσμιακή, Βιοχημική και Μοριακή Γενετική των αγροτικών ζώων. (Βιοχημικοί πολυμορφισμοί, μελέτη και απομόνωση γονιδίων, ανίχνευση DNA πολυμορφισμών, εξέλιξη και ταυτοποίηση φυλών).

  • Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα συστήματα εκτροφής των παραγωγικών ζώων.

Ερευνητικά Προγράμματα

Ερευνητικά προγράμματα με συμμετοχή των μελών του Εργαστηρίου Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας:

  • Γονιδιωματική σάρωση και εντοπισμός γονιδίων που επηρεάζουν (ανα)παραγωγικές ιδιότητες σε κρεοπαραγωγικά ορνίθια.

  • Innovation for Sustainable Sheep and Goat Production in Europe (iSAGE).

  • SMAll RuminanTs breeding for Efficiency and Resilience (SMARTER) (2018-2022)

  • Γονιδιωματική σάρωση, εντοπισμός και ανάλυση ρόλου γονιδίων σχετιζόμενων με το σωματικό βάρος στο είδος Gallus gallus.

  • Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση των εκτατικά εκτρεφόμενων μικρών και μεγάλων μηρυκαστικών, Περιφέρεια Ηπείρου, 2019-2021.

  • Different forces behind the development of genomic diversity in indigenous cattle strains and breeds in Greece and Germany. DAAD.

  • Climate Change in Agriculture (CLICHA). Erasmus + KA2 Action, European Union.

  • Δράση κατάρτισης πτηνοτρόφων: Broiler Farming στο πρόγραμμα «New Agriculture for a New Generation – Recharging Youth to revitalize the Agriculture and Food Sector of the Greek Economy».

  • Παραγωγή καινοτόμου προϊόντος επιδόρπιου γιαουρτιού με χρήση μικροφυκών. ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ Κύκλος.

  • Όξινος ορός γιαούρτης: Μετατρέποντας ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ Κύκλος.

  • Επιστημονική υποστήριξη σε θέματα ποιότητας γάλακτος. ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ.

  • Μελέτη πρωτεολυτικών διεργασιών στο πρόβειο γάλα. ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΒΕΕ.

  • Ανάπτυξη διαγνωστικών δοκιμών υποκλινικής μαστίτιδας για μικρά μηρυκαστικά με εφαρμογή στο εργαστήριο και στο σημείο φροντίδας. Συγχρηματοδότηση Ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκού κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ).

  • Αξιολόγηση ανοσορυθμιστικών και αντι-υπερτασικών ιδιοτήτων γαλακτοκομικών υποπροϊόντων. ΙΚΥ.

  • Καινοτόμες προσεγγίσεις αξιοποίησης και συγκριτικά πλεονεκτήματα του τυρογάλακτος αιγοπρόβειας προέλευσης της περιφέρειας Ηπείρου. Περιφέρεια Ηπείρου.

  • Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στην παραγωγή γιαουρτιού με αυξημένες βιολειτουργικές ιδιότητες. Συνεργασία 2011, ΓΓΕΤ.

  • Γενωμική επιλογή σε γαλακτοπαραγωγά πρόβατα. Συνεργασία 2011, ΓΓΕΤ.

  • Aυτάρκης και ποιοτική παραγωγή εγχώριου βοείου κρέατος.

  • Εκτίμηση της βιοδιαθεσιμότητας προστιθέμενου σιδήρου σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Biokid.

  • Η βιολογική αξία της σόγιας. JSK Hellas.

  • Η επίδραση της βιταμίνης Ε στην αντιοξειδωτική ικανότητα των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής. DSM Nutritional Products.

  • Η επίδραση της βιταμίνης Ε στο ανοσολογικό σύστημα του χοίρου.

  • Μελέτη των επιδράσεων της τεχνολογίας υπερ-υψηλής πίεσης στις ανοσορυθμιστικές ιδιότητες των πεπτιδίων του γάλακτος.

  • Ευεργετικές επιδράσεις των πεπτιδίων του γάλακτος στην εκδήλωση εντερικής ανοχής και στην απορρόφηση του σιδήρου.

  • Εφαρμογή της τεχνολογίας υπερ-υψηλής πίεσης για τη βελτίωση της απόδοσης και των χαρακτηριστικών ωρίμανσης ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

  • Ερευνητικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση & το Ελληνικό Δημόσιο, «Θαλής»: Αξιοποίηση φυσικών αντιοξειδωτικών στην εκτροφή των αγροτικών ζώων για παραγωγή προϊόντων ποιότητας.

  • Εμβρυϊκός προγραμματισμός σε κονίκλους: Επίδραση της διατροφής της μητέρας στην παραγωγικότητα, τη φυσιολογία και τη συμπεριφορά των απογόνων.

Συμμετοχή σε Οργανισμούς

Το προσωπικό του Εργαστηρίου συμμετέχει σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς και επιτροπές:

  • European Federation of Animal Science

  • Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρία

  • Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία

  • Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε)

  • World Rabbit Science Association, Greek Branch

  • World Poultry Science Association, Greek Branch

  • Poultry Science Association (USA)

Επικοινωνία με το Εργαστήριο

 

Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας

 

Ιερά Οδός 75, Βοτανικός
Αθήνα, 118 55

 

210 529 4430

kdel@aua.gr

 

Δευ – Παρ 9:00 – 14:00

 

Κοινωνική Δικτύωση